sobota, 24. oktober 2020

KAKO BOMO LETOS OBHAJALI PRAZNIK VSEH SVETNIKOV

 

KAKO BOMO LETOS OBHAJALI PRAZNIK VSEH SVETNIKOV

Slovenski škofje so objavili priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november) v času epidemije bolezni COVID-19.

V njih navajajo, naj se zaradi zdravstvenih razmer na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opusti tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Verniki zasebno ali s člani svoje družine (skupnega gospodinjstva) obiščite grobove v domači župniji oz. znotraj svoje statistične regije in tam molite za rajne.

Duhovniki bodo blagoslovili vse grobove na pokopališču z enega samega mesta (pri cerkvi ali križu oziroma vežici), brez blagoslova posameznih grobov. Blagoslov grobov bo spremljalo zvonjenje zvonov župnijske cerkve ali pokopaliških kapel. Tako bodo verniki lahko tudi po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

Vernike škofje vabijo, naj med prazniki v domači župniji prejmejo sveto obhajilo, darujejo za svete maše za pokojne, opravijo dobro delo in prejmejo odpustek.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.).

Župnikom škofje svetujejo, naj po spletu - socialnih omrežjih in internetnih straneh, župljane povabijo k darovanju za maše in za vzdrževanje župnije.

Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

Ob sklepu škofje vabijo duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike, naj dosledno uresničujejo državna in cerkvena navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.