ponedeljek, 1. junij 2020

PRIJAVNICA ZA SVETO BIRMO

PRIJAVNICA ZA SVETO BIRMO

 

Ime in Priimek birmanca:………………………………..………………

Rojen. ( datum  in kraj rojstva birmanca):………………………………

Krščen ( datum krsta):……………………………………………………..

Kraj - župnija krsta:…………………………………………………………

Priimek in ime matere birmanca:……………………………………………

Priimek in ime očeta birmanca:……………………………………………

Bivališče birmanca:………………………………………………………

Priimek in ime botra:………………………………………………………

Bivališče botra:……………………………………………………………

Župnija bivanja botra:………………………………………………………

Osebno s soglasjem mojih staršev se prijavljam k sveti birmi!

 

Podpis kandidata za birma/birman(ca)–(ke):…………………………………..

 

Podpis enega od staršev:………………………………………………………….

 

 

                                                      

Marija Snežna:……………………..

                      ( datum )

 

PROSIM, DA PRIJAVNICO IZPOLNITE S TISKANIMI ČRKAMI!

 

 

BOTER MORA IZPOLNJEVATI NASLEDNJE KRITERIJE!

( starši in boter mora obvezno prebrati ta navodila!)

Smisel in pomen botrstva

Boter je tisti, ki (staršem) pomaga pri uvajanju in spremljanju mladostnika v krščanstvu: torej v krščanski način življenja in vključevanje v Cerkev. Zato mora najprej biti sam zgled krščanskega življenja. Boter ne nastopa samo v svojem imenu ali v imenu staršev, ampak je predstavnik Cerkve.

Dolžnosti botra:

Pomoč pri krščanski vzgoji in uvajanju v krščansko življenje, molitev za varovanca (birmanca) in, če je potrebno, tudi drugačna pomoč v življenju. Dolžnost botra je tudi preprečevati miselnost pričakovanja daril (zlasti s strani birmanca) (prim. PZ 205), zato ne naseda pritisku take miselnosti (ne s strani družine birmanca, ne s strani okolja). Birma je verska stvar! Lepo pa je, če birmancu podari kakšen verski spomin (Sveto pismo, rožni venec molitvenik).

Kdo je lahko boter?

Cerkvenopravni pogoji – nekdo je lahko boter, če: (prim. ZCP 873, 874; PZ 182):

ga izbere birmanec,

je star najmanj 16 let,

je katoličan in je prejel zakramente uvajanja: krst, birmo, obhajilo, in če živi v zvezi, da je cerkveno poročen (da ne živi v izven-zakonski skupnosti)!

ni oče ali mati birmanca,

živi primerno veri in nalogi botra, ki jo sprejema (da je zgleden kristjan – redno obiskuje ob nedeljah in zapovedanih praznik sveto mašo in je dober vernik),

mu ni bila (uradno, javno) naložena oz. razglašena nobena cerkvena kazen.

Boter* sam s podpisom potrdi, da izpolnjuje te pogoje (prim. PZ sklep 5 str. 111!

Pri birmi je praviloma en boter.

Da boter živi primerno veri in nalogi, pomeni truditi se biti pravi kristjan (ne le na papirju), kar se vidi iz življenja: pomeni živeti na krščanski način, živeti po krščanskih načelih: v cerkvi, doma, službi … povsod. Najbolj znanih pet cerkvenih zapovedi, kakor jih našteva uradni katekizem, je: 1. Udeležuj se maše v nedeljo in druge zapovedane praznike in ne opravljaj nobenih del in dejavnosti, ki ogrožajo posvečevanje teh dni; 2. Spovej se svojih grehov vsaj enkrat na leto; 3. Prejmi zakrament evharistije vsaj o veliki noči; 4. Posti se zapovedane postne dni (to je zdržek mesa ob petkih ter post na pepelnico in veliki petek); 5. Po svojih zmožnostih podpiraj Cerkev v njenih gmotnih potrebah.

Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem je poleg tega posebej izpostavil: katoličan, ki živi v partnerstvu, uredi to s cerkveno poroko (prim. PZ 182; Apostolsko pismo o družini.

Nekaj primerov ravnanj, ki so v očitnem neskladju z življenjem po veri: vstopiti v razne sekte, ki so z vero nezdružljiva ali nasprotujejo Cerkvi (prim. ZCP kan. 751, 1364, 1374);iztop iz Katoliške cerkve,  živeti v partnerski zvezi, pa ne biti cerkveno poročen; javno nasprotovati kakšni verski resnici ali javno sramotiti vero (prim. ZCP kan. 1369, 1371); brez potrebe javno kritizirati, sramotiti Cerkev in njene pastirje: papeža, škofe, duhovnike… (prim. ZCP kan. 1373); trdovratno vztrajati v javnem velikem grehu, nemoralnosti (prim. ZCP kan. 915); ne (po)skrbeti za versko vzgojo svojih otrok (prim. ZCP kan. 1366); onečastiti svete hostije (prim. ZCP kan. 1367), biti sokriv splava (prim. ZCP kan. 1398) ipd.

IZJAVA BOTRA:

Podpisani (ime in priimek botra):………………………………………………

Stanujoč:…………………………………………………………………………

Sem prejel vse zakramente, krst, obhajilo, birmo in (če sem v zvezi) sveti zakon.

Izjavljam, da sem seznanjen z navodili vesoljne Cerkve glede botrstva!

Izjavljam, da sem praktičen kristjan, da nisem v izven-zakonski skupnosti in da si bom prizadeval mojemu birmancu kazati pot vere in poštenega življenja!

 

LASTNOROČNI PODPIS BOTRA:……………………………………….

 

Kraj in datum:………………………………………………………………….